Atic.be

HVAC-installaties worden in woningen en utiliteit toegepast voor de beheersing van het klimaat in het gebouw. HVAC is een afkorting die bestaat uit de Engelse woorden Heating, Ventilation en Air Conditioning.

Deze afkorting maakt duidelijk welke deelgebieden van het klimaat door middel van een HVAC-installatie kunnen worden geregeld namelijk:

  • Heating. Dit is de verwarming van een gebouw en alle installaties die daaraan verbonden zijn.
  • Ventilation. Dit zijn de ventilatie die aanwezig zijn in een gebouw. Een ventilatiesysteem zorgt er voor dat er voldoende frisse lucht het gebouw inkomt.
  • Air conditioning. De airconditioning zorgt voor het verkoelen van de lucht in het gebouw wanneer dat nodig is. Airconditioning is hoofdzakelijk nodig in de zomer.

Wat zijn luchtbehandelingskasten LBK?

In utiliteit zoals ziekenhuizen, scholen, kantoren en grote bedrijfspanden wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van luchtbehandelingssystemen. Deze systemen worden ook wel toegepast is moderne grote woningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van luchtbehandelingskasten.

Deze systemen worden ook wel afgekort met LBK. Een luchtbehandelingskast is een afgesloten ruimte. Hierin zijn verschillende ventilatoren geplaatst. Deze ventilatoren zuigen buitenlucht aan en brengen deze lucht het gebouw in. De lucht krijgt in een LBK een behandeling, waarbij de lucht eerst wordt gefilterd en daarna wordt geconditioneerd.

Bron: https://www.atic.be/nl/